Αναπροσαρμογή της διάρκειας της στρατιωτικής θητείας των Ελλήνων ομογενών

Αναπροσαρμογή της διάρκειας της στρατιωτικής θητείας των Ελλήνων ομογενών

Αρ. Πρωτ. 4075/08.02.2007

Προς:
- Υπουργό Εθνικής Άμυνας


Οι Έλληνες ομογενείς που ζουν μόνιμα σε διάφορες χώρες του εξωτερικού έχοντας ιδιαίτερα υψηλό εθνικό φρόνιμα, επιθυμούν να έρθουν στην Ελλάδα προκειμένου να εκπληρώσουν την στρατιωτική τους θητεία.

Όταν οι υποψήφιοι προς στράτευση, εκτός από μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού, έχουν γεννηθεί και στο εξωτερικό, η στρατιωτική τους θητεία είναι τρίμηνη. Το γεγονός αυτό καθιστά εύκολη την παραμονή τους στην χώρα μας και την εκπλήρωση της θητείας τους.
Ωστόσο, ο νόμος διαφοροποιείται στις περιπτώσεις εκείνες που ναι μεν κάποιος είναι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού, αλλά έχει γεννηθεί στην Ελλάδα. Τότε καλείται να υπηρετήσει έξι μήνες σε κάποιο σώμα του Ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων, ακόμα και αν είναι παιδί μεταναστών που γεννήθηκε, αλλά δεν έχει ζήσει καθόλου στην Ελλάδα.
Υπάρχουν, λοιπόν, πολλές περιπτώσεις Ελλήνων του εξωτερικού που επιθυμούν να υπηρετήσουν την στρατιωτική τους θητεία, αλλά λόγω της μεγάλης χρονικής διάρκειας (των έξι μηνών), που απαιτείται να παραμείνουν στην Ελλάδα, δεν μπορούν να διακόψουν είτε τις σπουδές είτε την εργασία τους. Ως εκ τούτου παρά τη θέλησή τους να εκπληρώσουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις αδυνατούν, με αποτέλεσμα να κηρύσσονται ανυπότακτοι, να στερούνται το δικαίωμα να υπηρετήσουν στον Ελληνικό Στρατό και να προσφέρουν και αυτοί στην πατρίδα τους.

Μετά από τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Εθνικής Άμυνας:

- Προβλέπεται να επανεξετάσει το αρμόδιο Υπουργείο τα κριτήρια καθορισμού του χρόνου στρατιωτικής θητείας των Ελλήνων μόνιμων κατοίκων εξωτερικού, εξαιρώντας τον τόπο γέννησης και καθορίζοντας με διαφορετικό κριτήριο τη διάρκεια της στρατιωτικής τους θητείας;

Απάντηση Υπουργείου